Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025

Τουρκία: Η Σμύρνη και το Μπόντρουμ προστίθενται στον οδηγό Michelin

Η Σμύρνη και το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) είναι οι δύο νέες περιοχές της Τουρκίας που θα επισκέπτονται οι επιθεωρητές του Οδηγού MICHELIN.

Οι αρχικές επιλογές εστιατορίων του Οδηγού MICHELIN για τη Σμύρνη και το Μπόντρουμ (φωτογραφία) θα ανακοινωθούν μαζί με τη δεύτερη επιλογή του Οδηγού για τα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων που θα διοργανωθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Νοεμβρίου 2023.

 

 

Η Σμύρνη και τα περίχωρά της, συμπεριλαμβανομένης της γοητευτικής περιοχής των Βουρλών (Urla), σταθμό στη διαδρομή του κρασιού, έχουν βαθιές ρίζες στην τουρκική αιγαιοπελαγίτικη και μεσογειακή γαστρονομική παράδοση και στο τοπικό terroir και προσφέρουν πολλές επιλογές για φαγητό.

Με μια σειρά από μοντέρνα εστιατόρια και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας μέχρι σύγχρονες καφετέριες αλλά και παραδοσιακά, δημοφιλή φαγάδικα, η Σμύρνη ξεχωρίζει χάρη στη γαστρονομική ποικιλία που προσφέρει.

Πολλά από αυτά, τα οποία λειτουργούν υπό τη διεύθυνση νέων σεφ τουρκικής καταγωγής, ιδιαίτερα πρόθυμων να αναδείξουν την κληρονομιά της χώρας τους με μοντέρνο τρόπο, προτείνουν αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις, φρέσκα ψάρια και μεγάλη ποικιλία μεζέδων.

Στο Μπόντρουμ, έναν από τους πιο διάσημους πολυτελείς τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας που βρίσκεται στην περιοχή των Μούγλων (Muğla), μια εξαιρετική γκάμα τουρκικών εστιατορίων διαμορφώνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή, με δημιουργίες που εξυμνούν τις αυθεντικές και τις θαλασσινές γεύσεις, αλλά και τη διεθνή κουζίνα –με κυριότερους εκπροσώπους την ασιατική και την ιταλική.

Τα πολυτελή θέρετρα του Μπόντρουμ εξασφαλίζουν τις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη δημιουργικότητα.

Ο Γκεντάλ Πουλενέκ, Διεθνής Διευθυντής του Οδηγού MICHELIN, σχολίασε:

«Έπειτα από μια πρώτη στάση στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, οι επιθεωρητές μας με ιδιαίτερη χαρά συμπεριλαμβάνουν τη Σμύρνη και το Μπόντρουμ στον οδικό τους χάρτη. Πράγματι, αυτά τα δύο μέρη είναι σπουδαία όχι μόνο για τις αξέχαστες πολιτιστικές και τουριστικές εμπειρίες που προσφέρουν αλλά και γιατί διαθέτουν γαστρονομικές σκηνές που αξίζει να ανακαλυφθούν. Αν η Σμύρνη και τα περίχωρά της παρουσιάζουν συναρπαστικά εστιατόρια που εξυμνούν το τοπικό terroir και αποδεικνύουν τις υψηλού επιπέδου γαστρονομικές δεξιότητες πολλών νέων σεφ, το Μπόντρουμ λάμπει χάρη στην ποικιλία των εστιατορίων του· πολλά απ’ αυτά είναι παραδοσιακά κι εύκολα προσβάσιμα στο κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα μπορεί κανείς να δοκιμάσει καινοτόμες προτάσεις στα πολυτελή θέρετρα. Προσθέτοντας αυτές τις δύο νέες περιοχές στην οικογένεια του Οδηγού MICHELIN, ελπίζουμε ειλικρινά να διαδώσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι ένας γαστρονομικός προορισμός που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε».

Ο Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, πρόσθεσε:

«Είμαστε ευτυχείς που μετά την Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και το Μπόντρουμ έρχονται και αυτές στο προσκήνιο ως «γαστροπόλεις». Θα μας δοθεί η δυνατότητα να προβάλλουμε τον πλούτο της γαστρονομικής μας κουλτούρας στον κόσμο, κεντρική έννοια της οποίας είναι η βιωσιμότητα, χάρη στους ταλαντούχους σεφ μας που συνδυάζουν τα πιο ποιοτικά προϊόντα της περιοχής, πιστοί στην προσέγγιση «από το χωράφι στο τραπέζι». Οι επισκέπτες που θα καταφτάσουν στη Σμύρνη και στο Μπόντρουμ για να δοκιμάσουν αυτές τις νοστιμιές θα εκπλαγούν από τα γαλαζοπράσινα νερά του τουρκικού Αιγαίου, την τεράστια ιστορική κληρονομιά της περιοχής, την ποιότητα των εγκαταστάσεων και τις απεριόριστες δυνατότητες που κυμαίνονται από τον τουρισμό με κρουαζιερόπλοιο έως τις διαδρομές του γαλάζιου ταξιδιού (με gulet). Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτές τις δύο νέες προσθήκες, οι οποίες δείχνουν την αυξανόμενη δυναμική της τουρκικής γαστρονομικής σκηνής, και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα προστεθούν και πολλές άλλες πόλεις τα επόμενα χρόνια».

Ο Οδηγός MICHELIN της Κωνσταντινούπολης, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2022, καταδεικνύει το γαστρονομικό δυναμικό και τη γαστρονομική ποικιλομορφία της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, συνιστώντας 53 εστιατόρια, εκ των οποίων πέντε με αστέρι MICHELIN (ένα με δύο αστέρια MICHELIN και τέσσερα με ένα αστέρι MICHELIN), ένα με πράσινο αστέρι MICHELIN και 10 με τη διάκριση Bib Gourmand.

Ο Οδηγός MICHELIN της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζει μια ποικιλία εποχικών πιάτων και σπεσιαλιτέ, ενώ αναδεικνύει με ιδιαίτερο τρόπο διαφορετικούς τύπους εστιατορίων – από γαστρονομικά μπιστρό μέχρι πολυτελή εστιατόρια και παραδοσιακά φαγάδικα.

Όπως συμβαίνει με όλους τους προορισμούς που καλύπτει, ο οδηγός MICHELIN θα αναδείξει τη γαστρονομική σκηνή της Σμύρνης και του Μπόντρουμ και θα προτείνει τα καλύτερα εστιατόριά τους με βάση την παγκόσμια μεθοδολογία του οδηγού MICHELIN που ακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του θεσμού.

Η μεθοδολογία αυτή, η οποία εφαρμόζεται από ομάδα ανώνυμων και ανεξάρτητων επιθεωρητών, πρώην επαγγελματιών του κλάδου που σήμερα απασχολούνται πλήρως στον Όμιλο MICHELIN, εστιάζει μόνο στην ποιότητα του προτεινόμενου φαγητού, το οποίο αξιολογείται με βάση πέντε κριτήρια:

Την ποιότητα των συστατικών,

Τη δεξιοτεχνία όσον αφορά την τεχνική μαγειρέματος,

Την αρμονία των γεύσεων,

Την προσωπικότητα του σεφ όπως αυτή αποτυπώνεται στην κουζίνα του,

Τη συνέπεια στο πέρασμα του χρόνου και του συνολικού μενού.

 

Η πλήρης επιλογή εστιατορίων του Οδηγού MICHELIN για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και το Μπόντρουμ του 2024 θα ανακοινωθεί στις 9 Νοεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων του Οδηγού MICHELIN που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιλογή θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οδηγού MICHELIN καθώς και στη δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με λογισμικό iOS και Android.