Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Σ. Ζαχαράκη: Σύσκεψη με φορείς τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού της Στερεάς Ελλάδας

Διευρυμένη σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς φορείς, παράγοντες και ενώσεις τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, o Γ.Γ. Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου και ο Γ.Γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Στερεά Ελλάδα.

 

 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η νέα στρατηγική και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το μετασχηματισμό του τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού και το βέλτιστο μεταξύ τους συνδυασμό, προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και η ισορροπία στην ανάπτυξη, με ειδική βαρύτητα στην ελληνική περιφέρεια.

Αναλύθηκαν εκτενώς οι ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα που δημιουργούν οι ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιαματικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο γαστρονομικός και οινικός τουρισμός, ο περιπατητικός, ο οικοτουρισμός, ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός.

Ειδική αναφορά υπήρξε, δε, στη στρατηγική του Υπουργείου για την αξιοποίηση και ανάδειξη των φυσικών ιαματικών πόρων με σύγχρονα εργαλεία, με 28 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό υποδομών και την προβολή ιαματικού τουρισμού.

Επιπλέον, η Υφυπουργός Τουρισμού παρουσίασε τα έργα που θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το Υπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι «συνολικά, θα διατεθούν 55 εκατ. για την αναβάθμιση υποδομών χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών καταφυγίων αλλά και την προβολή του ορεινού τουρισμού μέσω ΤΑΑ, 22 εκατ. για την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού, 17 εκατ. για τον τουρισμό ευεξίας και το ειδικό έργο για την ανάδειξη των ιαματικών λουτρών στην Αιδηψό, 46 εκατ. για το μαζικότερο πρόγραμμα επιμόρφωσης ανθρωπίνου δυναμικού στον κλάδο του τουρισμού, καθώς και ακόμα 17 εκατ. για την προβολή του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα με τη δημιουργία του πρώτου θεματικού DMO».

Η κα Ζαχαράκη υπερθεμάτισε τις εξαιρετικές επιδόσεις της περασμένης χρονιάς, όπου ο ελληνικός τουρισμός το 2022 έφτασε τα έσοδα της χρονιάς ρεκόρ του 2019.

«Η Στερεά είχε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της σε σχέση με τις αγορές της Γερμανίας (+79% οι εισπράξεις), ΗΠΑ (+44% οι εισπράξεις), (+145% οι εισπράξεις) Βρετανίας, Γαλλίας (+112 % οι εισπράξεις)», είπε χαρακτηριστικά.

Έγινε αναφορά στα μέτρα που έχουν ως τώρα ληφθεί για τη στήριξη των οικογενειών και των επιχειρήσεων της περιοχής, και σε στοχευμένες πρωτοβουλίες, όπως το North Evia pass για την ενίσχυση της Β. Εύβοιας και το «Τουρισμός για Όλους», με την κα Ζαχαράκη να τονίζει πως «στη Στερεά Ελλάδα, έχουμε ήδη πάνω από 7.000 εξαργυρώσεις του Προγράμματος, με κορυφαίους προορισμούς την Αιδηψό, Αράχωβα, Καρπενήσι, Δελφούς και Ερέτρια».

Ειδική μνεία έγινε, δε, σε σημαντικές αθλητικές πρωτοβουλίες, όπως η αναβίωση της σπουδαίας διοργάνωσης Rally Acropolis, με τη συνολική ενίσχυση από μεριάς Δημοσίου για τα δύο χρόνια αναβίωσής του να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα πολύ σημαντικό ποσό δόθηκε από τον ΕΟΤ.

Τέλος, η κα Ζαχαράκη επεσήμανε τη δουλειά που γίνεται στο κομμάτι της εκπαίδευσης από το ΙΕΚ Γαλαξιδίου για την περιοχή και τις παρεμβάσεις του Υπουργείου για τη στήριξη της προσπάθειας ουσιαστικής εκπαίδευσης στον τουριστικό κλάδο.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Ζαχαράκη, μεταξύ άλλων, είπε:

«Το Καρπενήσι μας, αλλά και στο σύνολό της η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μοναδικά στοιχεία και μπορεί να προσφέρει συνδυαστικά πολλές και διαφορετικές εμπειρίες σε όσους το επιλέξουν ως τουριστικό προορισμό. Στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί είναι η αξιοποίηση νέων, διαφορετικών ευκαιριών, από τις οποίες ξεχωρίζω τις νέες επενδύσεις στον τουρισμό ευεξίας, την επένδυση στον οικοτουρισμό και τις συνεδριακές και αθλητικές διοργανώσεις που μπορούν να προσελκύσουν σημαντικούς αριθμούς επισκεπτών οποτεδήποτε μέσα στο χρόνο, το θρησκευτικό τουρισμό, την ανάδειξη του σημαντικού πολιτιστικού πλούτου στο χώρο της φιλοξενίας, αλλά και τη σύνδεση της εκλεκτής ντόπιας παραγωγής με τον τουρισμό. Ως Υπουργείο Τουρισμού, ήδη δημιουργήσαμε τρία νέα σήματα επισκεψιμότητας για μονάδες εγχώριας παραγωγής – ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία-, ενώ με τη στήριξη του ΕΟΤ, το Υπ. Αθλητισμού αναβίωσε μια από τις σπουδαιότερες διοργανώσεις αυτοκινήτου παγκοσμίως, το Rally Acropolis, με επίκεντρο τη Στερεά Ελλάδα. Δίνουμε έτσι το στίγμα που αξίζει η περιοχή για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Συγχρόνως επιμένουμε τα προγράμματα στήριξης του εγχώριου τουρισμού με το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» να συνεχίζεται μέχρι το 2025.

Οι προβλέψεις μιλούν ήδη για την καλύτερη τουριστική χρονιά για τη χώρα μας και κατ’ επέκταση για τη Στερεά Ελλάδα. Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και όπλο που έχουμε, για να το πετύχουμε. Η χώρα μας σχεδιάζει το αύριο του τουριστικού κλάδου με σιγουριά και αυτοπεποίθηση».