Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Τουρκία: 51,5 εκατ. τουρίστες το 2022

Η Τουρκία το 2022 υποδέχτηκε πάνω από 51.400.000 τουρίστες, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 99% του ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2019 (51.800.000 τουρίστες), σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Οι επιδόσεις αυτές κατέστησαν την Τουρκία, την 3η μεγαλύτερη τουριστική αγορά στον κόσμο.

 

 

Ο Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, δήλωσε:

«Μέχρι τα τέλη του 2022, τα δεδομένα για τους τουριστικούς επισκέπτες παγκοσμίως κατέδειξαν μια ανάκαμψη της τάξης του 65%, σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας· ωστόσο η Τουρκία έχει σχεδόν αγγίξει τις επιδόσεις που παρουσίασε πριν από την πανδημία. Η αύξηση των τουριστικών εσόδων μας είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή: Το 2022, τα έσοδα της Τουρκίας από τον τουρισμό σημείωσαν ρεκόρ πλησιάζοντας τα 46,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση κατά 19% σε σύγκριση με το 2019. Αυτά τα αποτελέσματα πιστοποιούν την εντυπωσιακή επάνοδο της Τουρκίας στο προσκήνιο του τουρισμού μετά την πανδημία, ενώ αισιοδοξούμε ότι θα υποδεχτούμε 90 εκατομμύρια τουρίστες, εξασφαλίζοντας τουριστικά έσοδα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2028».

Επιπλέον, ο κ. Ερσόι αναφερόμενος στη στρατηγική της χώρας του στον τουριστικό τομέα ανέφερε ότι:

«Θα διατηρήσουμε την ποικιλομορφία και τη συνέχεια στον τομέα της επικοινωνίας, υλοποιώντας δράσεις επικοινωνίας και μάρκετινγκ προϋπολογισμού 225 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2028».

Η Τουρκία θα εστιάσει σε συγκεκριμένους τομείς όσον αφορά τις προωθητικές της δράσεις στον τομέα του τουρισμού: Στο θρησκευτικό, στο γαστρονομικό και στον αθλητικό τουρισμό, δίνοντας έμφαση στον ποδηλατικό τουρισμό και τον τουρισμό συναντήσεων, κινήτρων, συνεδρίων και εκθέσεων (MICE).

Επίσης στον τουρισμό υγείας, ενώ θα διαφοροποιήσει την προσφορά του τουριστικού προϊόντος της σε 81 πόλεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Τουρκία, θα συνεχίσει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Τας Τεπελέρ (Taş Tepeler) – του αρχαιότερου μνημείου της Νεολιθικής εποχής στον κόσμο, ενώ θα παρουσιάσει νέα αρχαιολογικά πάρκα στη Σίδη (Side) της Αττάλειας (Antalya), στο Γκιόρεμε (Göreme) της Καππαδοκίας, στην Πέργαμο και στο Ασκληπιείο της επαρχίας της Σμύρνης και στη Λυκία Οδό, δημιουργώντας, έτσι, πόλους έλξης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.