Σε συνέχεια της συνεργασίας για τη διεκδίκηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου, Παναγιώτη Τοκούζη.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι δράσεις που θα κορυφωθούν το 2019, με σκοπό την εγρήγορση, ετοιμότητα, ενημέρωση και κινητοποίηση του συνόλου των μελών της Ομοσπονδίας, η οποία αποτελεί κοινωνικό εταίρο του Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019.
Αρχής γενομένης από την παρουσίαση του καλαθιού του «αιγαιακού πρωινού» στην Αθήνα, στις 26 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του 2ου Ανοιχτού Συνεδρίου της ΣΕΤΚΕ, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, κοινός στόχος Περιφέρειας και Ομοσπονδίας είναι η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και η ενίσχυση των μικρών παραγωγών, κάθε νησιού του Νοτίου Αιγαίου ξεχωριστά.
Παράλληλα, ο κ. Τοκούζης δήλωσε τη στήριξη της Ομοσπονδίας και της ΣΕΤΚΕ προς την Περιφέρεια, στη διαδικασία δημιουργίας του φακέλου για την ένταξη της αιγαιακής διατροφής (Aegean Diet), στον κατάλογο της UNESCO, ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, που αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα τουριστικά καταλύματα αποτελούν το συντριπτικό κομμάτι και αιχμή του δόρατος της τουριστικής οικονομίας, του τουρισμού εμπειρίας αλλά και της επιτυχίας και των επιδόσεων του Νοτίου Αιγαίου στον τομέα του τουρισμού. Η συνεργασία μας με το θεσμικό εκπρόσωπο των καταλυματούχων, εμβαθύνεται χρόνο με το χρόνο, με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών, της δυναμικής και της προοπτικής του κλάδου, για την ευημερία των νησιών μας».
