Σε έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους, η εκδήλωση «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης» πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου για ακόμα μία χρονιά δίπλα από τον Ναό του Απόλλωνα προσφέροντας σε όλους ένα μοναδικό γαστρονομικό γεγονός.
Η σύνδεση άλλωστε της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με την αγροδιατροφή & τη γαστρονομία αποτελούν εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που ενδυναμώνουν στο μέγιστο την τοπική οικονομία και το τουριστικό brand της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρεια Πελοποννήσου, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας καθώς και με την Υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, της Αμερικάνικης Σχολής Ανασκαφών Κορίνθου, του Επιμελητηρίου Κορινθίας, της Wyndham Poseidon Resort & του Κέντρου Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Κορινθίας.
Οι «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης» αποτελούν μία έμπνευση της Κατερίνας Καρσιώτη, Δημοσιογράφου – Ξεναγού σε γαστρονομία & αγροτουρισμό, ενώ η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου (ΣΕΑΚ) με στόχο την απόλυτη σύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος με τα τοπικά προιόντα και την τοπική κουζίνα.
Για πρώτη φορά ένας αρχαιολογικός χώρος με τεράστια ιστορία άνοιξε τις πόρτες του σε μία γαστρονομική εκδήλωση και αυτό χάρη στην υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και της προϊσταμένης κα Παναγιώτας Κασίμη.
Πλήθος επισκεπτών βρέθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου όπου παρακολούθησε μία εντυπωσιακή Ημερίδα με αναγνωρισμένους ομιλητές.
Εξαιρετικές ομιλίες με ιδιαίτερες θεματικές πραγματοποιήθηκαν από την Ιουλία Τζώνου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών, τη Θάλεια Τσιχλάκη, Δημοσιογράφο Γεύσης, τον Γιώργο Στυλιανουδάκη, Chef, τη Μαρία Κατσούλη, Διευθύντρια του Athena International Olive Oil Competition, τον Πάρη Τσάρτα, Πρύτανη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνας στο Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης & τον Παναγιώτη Μητρογιάννη, Διατροφολόγο.
Παράλληλα το κοινό «συμμετείχε» σε ένα άκρως βιωματικό Live Cooking με καλεσμένους Chefs, τον Γιώργο Στυλιανουδάκη, τον Γιάννη Μπρατσολιά και τον Κώστα Γεωργατζά οι οποίοι «on air» μαγείρεψαν τέσσερα πιάτα με πρώτες ύλες απευθείας από την κορινθιακή γη. H έκθεση επίσης των τοπικών προιόντων στο υπαίθριο χώρο του παραδοσιακού χωριού έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τους «θησαυρούς» της κορινθιακής γης και να πραγματοποιήσουν γευσιγνωσίες μαζί με τους τοπικούς παραγωγούς.
Τεράστιο ενδιαφέρον και σπουδαία θέση κατείχε η προθήκη με τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα δουν και με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων & της Αμερικάνικης Σχολής Ανασκαφών να αντιληφθούν τη χρήση τους στο παρελθόν & τη σύνδεση τους με το παρόν.
Logo:
Το σήμα αντικατοπτρίζει τα αρχικά ΘΚΓ.
To γράμμα Θ αντικαταστάθηκε από το σχήμα της κάτοψης της Κύλικας, ένα είδος κούπας που κατασκευαζόταν ιδιαιτέρως στα δημοφιλή κατά την αρχαιότητα κεραμικά εργαστήρια στην Αρχαία Κόρινθο.
Την Κύλικα τη χρησιμοποιούσαν κυρίως για να πίνουν κρασί, αλλά και για να καταναλώνουν τρόφιμα (φρούτα, καρποί).
Η κύλιξ ήταν πλατύ και ρηχό κύπελλο με δυο λαβές τοποθετημένες αντιδιαμετρικά στο χείλος της. Ο πάτος της ήταν σχεδόν επίπεδος και αποτελούσε την κύρια επιφάνεια για ζωγραφικές παραστάσεις. Εμφανίστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. και ήταν σε μεγάλη χρήση στην κλασική περίοδο.
Ο συνδυασμό του γράμματος Θ και της κάτοψης της Κύλικος αποτελεί έναν συμβολισμό της γαστρονομίας καθώς και της κοινότητας. Στην αρχαιότητα το συμπόσιο αποτελούσε μία ιεροτελεστία με τους συνδαιτημόνες να απολάμβαναν ένα γεγονός τροφής & πόσης.
Το κυκλικό σχήμα εντός της Κύλικας υποδηλώνει τα στερεά τρόφιμα όπως σταφίδα, ελιά, τοπικά κρέατα και τυριά, ενώ η σταγόνα που πρωταγωνιστεί εκτός αυτού συμβολίζει τα υγρά όπως κρασί και λάδι.
Η λέξη «Θησαυροί» αναφέρεται στον αγροδιατροφικό & γαστρονομικό πλούτο της Κορινθίας.
Philosophy:
Η Αρχαία Κόρινθος αποτελεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ένα τόπο νευραλγικό και ένα σημείο «πραγματικό» κόμβο. Το αφήγημα του προορισμού ξεδιπλώνει κάθε δυνατή πτυχή του από την ιστορία & τον πολιτισμό μέχρι την αγροδιατροφή & τη γαστρονομία.
Ο πλούτος της περιοχής ήταν αδιαμφισβήτητος. Άλλωστε ως «Αφνειός» αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο και αυτό λόγω της ιδανικής γεωγραφικής θέσης καθώς και της εύφορης γης που απλώνεται γύρω από τον Ακροκόρινθο.
Με terroir ιδιαίτερο και με ορεινούς και παραθαλάσσιους όγκους να διαγράφουν την περιοχή.
Το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής συνδυαστικά με τις με μοναδικές πρώτες ύλες αποτελούν δύο εκ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Και αυτό έρχονται να αναδείξουν και οι «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης». Να υπενθυμίζουν την τεράστια αξία των τοπικών προιόντων & των ανθρώπων τους. Τότε & Σήμερα!
Την άρρηκτη σύνδεση τους με το τουριστικό γίγνεσθαι και το μοναδικό βίωμα που τελικώς προσφέρει η τοπική κουζίνα την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε και να διαφυλάσσουμε διότι αποτελεί την κληρονομιά μας.
Γιατί η εμπειρία προέρχεται από την προσπάθεια να μάθεις. Και μέσα από τα τοπικά προιόντα τα οποία αποτελούν και τους πρεσβευτές μιας περιοχής ανακαλύπτεις έναν ολόκληρο τον τόπο!

