Από την Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας την προηγούμενη βδομάδα αποφασίστηκε η «Πιλοτική λειτουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Αναλυτικότερα, από την Περιφερειακή Επιτροπή αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης στον άξονα προτεραιότητας 5.2 «Προώθηση και ανάπτυξη υποδομών για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (health και wellness, city break, αγροτουρισμός, ορειβατικός τουρισμός κλπ.)», του ΠΠΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας, της πρόσκλησης με κωδικό Π87-75 και Α/Α ΟΠΣ 8181, με τίτλο: «Πιλοτική λειτουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Το Παρατηρητήριο Τουρισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα έχει ως σκοπό την:
1. Καταγραφή της «προσφοράς» τουριστικών υπηρεσιών. Περιλαμβάνει την αναλυτική καταγραφή των επιχειρήσεων και επαγγελματικών φορέων που συνθέτουν το οικοσύστημα του τουρισμού στη Θεσσαλία (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες μεταφοράς και μετακινήσεων, μουσεία, επισκέψιμα οινοποιεία, χώροι εστίασης, επιχειρήσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων, ξεναγοί κ.ά.).
2. Συστηματική παρακολούθηση αφίξεων
– Μέσα από όλες τις διαθέσιμες πηγές δευτερογενών δεδομένων (Στατιστική Υπηρεσία, Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΝΣΕΤΕ), συλλογή και ανάλυση στοιχείων για την επισκεψιμότητα και τις δαπάνες των επισκεπτών της Θεσσαλίας.
– Δημιουργία μηχανισμού συλλογής στοιχείων από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πλατφόρμες κρατήσεων κλπ.
3. Διενέργεια έρευνας ικανοποίησης επισκεπτών
Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει έλλειψη έγκυρων στοιχείων για το προφίλ των επισκεπτών της Θεσσαλίας. Για να εξασφαλιστεί καλύτερη γνώση για το ποιοι είναι οι επισκέπτες και πώς αξιολογούν τη διαμονή τους, θα ήταν χρήσιμη η διενέργεια μιας συνεχούς έρευνας ικανοποίησης επισκεπτών.
Η πρωτογενής αυτή έρευνα θα γίνεται κυρίως στα ξενοδοχεία και θα έχει τους ακόλουθους στόχους:
• Να καταγραφεί η ταξιδιωτική συμπεριφορά των επισκεπτών (ποια μέρη επισκέπτονται, σε ποιες δραστηριότητες επιδίδονται, που διαθέτουν το χρόνο και τα χρήματά τους κλπ)
• Να εκτιμηθεί ο βαθμός ικανοποίησής τους από την επίσκεψη τους
• Να καταγραφούν οι αδυναμίες που θα πρέπει κατά προτεραιότητα να αντιμετωπιστούν.
Η έρευνα μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ΑΕΙ ή άλλα ερευνητικά ιδρύματα.
4. Έρευνα αγοράς στη διάρκεια συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις και συναντήσεις Β2Β. Περιλαμβάνει την ανάλυση της τουριστικής αγοραστικής συμπεριφοράς των κατοίκων της χώρας, καθώς και την αναλυτική καταγραφή των επιχειρήσεων και φορέων του τουρισμού.