Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Maya Bay: Πως «αναγεννήθηκε» η πιο φημισμένη παραλία της Ταϊλάνδης

 

Ο εντυπωσιακός κόλπος Μάγια της Ταϊλάνδης, που έγινε διάσημος από την ταινία του 2000, «The Beach», με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, πριν από τέσσερα χρόνια «πνιγόταν» από τους τουρίστες, καθώς ο αριθμός των καθημερινών επισκεπτών της αυξήθηκε κατά οκτώ φορές (από 1.000 σε μέχρι και 8.000 επισκέπτες την ημέρα), ασκώντας πιέσεις στο οικοσύστημα που κατέστρεψαν τους κοραλλιογενείς υφάλους, το νερό και την άγρια ζωή του κόλπου.

Σε απάντηση, η Ταϊλάνδη έκανε κάτι το οποίο σπάνια κάνουν τα μέρη που εξαρτώνται από τους τουρίστες: Έκλεισε την περιοχή στους επισκέπτες για τέσσερα χρόνια, θυσιάζοντας έσοδα εκατομμυρίων προκειμένου να αφήσει τον κόλπο να «θεραπευτεί».

 

 

Τώρα, η μητέρα φύση κάνει τη δουλειά της. Τα ψάρια κλόουν, οι αστακοί και οι μαυροπτέρυγοι καρχαρίες επέστρεψαν και ζευγαρώνουν ξανά.

Οι επιστήμονες έχουν ξαναφυτέψει περίπου 30.000 κοράλλια, το 50% των οποίων έχει επιβιώσει και η Ταϊλάνδη έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει να μετριάζει τον τουρισμό για να διατηρήσει τον κόλπο υγιή.

Το Τμήμα Εθνικών Πάρκων της Ταϊλάνδης έχει περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών σε όχι περισσότερους από 4.125 την ημέρα, που έχουν κατανεμηθεί σε «χρονοθυρίδες» της μιας ώρας, που η κάθε μία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 375 άτομα.

Τα σκάφη δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν στον κόλπο.

Αντίθετα, οι οδηγοί πρέπει να αποβιβάσουν τους επιβάτες σε μια νεόκτιστη προβλήτα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του νησιού. Ένας νέος πεζόδρομος που οδηγεί από την αποβάθρα διασχίζει το δάσος, προσφέροντας μια ευχάριστη βόλτα πέντε λεπτών μέχρι την παραλία στην άλλη πλευρά του στενού νησιού.

Και επιπλέον, απαγορεύεται το κολύμπι, τόσο για να μην ενοχλούνται οι καρχαρίες, όσο και για να μην πατηθούν τα αναγεννημένα κοράλλια.

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.ertnews.gr