Το 75% όσων συμμετείχαν σε έρευνα, αξιολόγησαν την επίδραση του τουρισμού στην Ελλάδα θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 25% έχει αντίθετη άποψη.
Η έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία aboutpeople για λογαριασμό του Ινστιτούτου ΕΤΕRΟΝ κατέγραψε τις απόψεις των κατοίκων της Ελλάδας σχετικά με την επίδραση του τουρισμού και το φαινόμενο του «υπερτουρισμού».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου 2024, σε δείγμα 1.002 ανδρών και γυναικών ηλικίας 17 χρονών και άνω με πανελλαδική κάλυψη.
Οι ερωτηθέντες που ζουν σε τουριστικές περιοχές αξιολόγησαν την επίδραση του τουρισμού στην περιοχή τους.
Το 67,2% θεωρεί την επίδραση θετική ή μάλλον θετική, ενώ το 30,8% τη χαρακτηρίζει ως αρνητική ή μάλλον αρνητική.
Σε εθνικό επίπεδο, το 74,4% αξιολόγησε την επίδραση του τουρισμού στην Ελλάδα θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 24,4% έχει αντίθετη άποψη.
Το 30,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα πάσχει από υπερτουρισμό και χρειάζονται άμεσα μέτρα περιορισμού, το 45,6% θεωρεί ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ακόμη πρόβλημα υπερτουρισμού, αλλά απαιτείται προσοχή στο μέλλον και το 19,6% δεν ανησυχεί για τον υπερτουρισμό και πιστεύει ότι όσο περισσότεροι τουρίστες μας επισκέπτονται, τόσο το καλύτερο.
Όσοι δηλώνουν ότι ζουν σε τουριστική περιοχή δηλώνουν: Το 21,6% ότι ο τόπος κατοικίας τους πάσχει από υπερτουρισμό, το 54,7% ότι η περιοχή τους δεν έχει υπερτουρισμό, αλλά χρειάζεται προσοχή στο άμεσο μέλλον, ενώ το 19,3% δεν ανησυχεί για τον υπερτουρισμό και πιστεύει ότι όσο περισσότεροι τουρίστες, τόσο το καλύτερο.
Η έρευνα εξετάζει τις επιδράσεις του τουρισμού στην Ελλάδα σε τομείς όπως οι θέσεις εργασίας, η οικονομία, τα πολιτιστικά δρώμενα, τα ενοίκια, η ακρίβεια, ο τρόπος ζωής, η φυσιογνωμία της χώρας, η περιβαλλοντική ρύπανση και η ασφάλεια των κατοίκων.
Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με βάση μια κλίμακα όπου (1) αντιπροσωπεύει απόλυτα αρνητικές επιδράσεις, (4) δεν επηρεάζει ιδιαίτερα και (7) αντιπροσωπεύει απόλυτα θετικές επιδράσεις.
Οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι ο τουρισμός επηρεάζει θετικά την οικονομία (μέσος όρος 5,61), τις θέσεις εργασίας (μέσος όρος 5,30) και τα πολιτιστικά δρώμενα (μέσος όρος 4,86).
Αντίθετα η επίδραση του τουρισμού στην περιβαλλοντική ρύπανση (μέσος όρος 2,97), στην ακρίβεια (μέσος όρος 2,89) και στα ενοίκια (μέσος όρος 2,34) θεωρείται αρνητική.
Η φυσιογνωμία/ταυτότητα της χώρας (μέσος όρος 4,07), ο τρόπος ζωής (μέσος όρος 3,86) και η ασφάλεια των κατοίκων (μέσος όρος 3,84) καταγράφονται ως τομείς που δεν επηρεάζονται ιδιαιτέρως από τον τουρισμό.
Παρουσιάζονται επίσης οι απόψεις των κατοίκων που ζουν σε τουριστικές περιοχές σχετικά με την επίδραση του τουρισμού στον τόπο τους.
Η θετική επίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη στις θέσεις εργασίας και την οικονομία, με μέσους όρους 5,17 και 5,11 αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν τα πολιτιστικά δρώμενα με μέσο όρο 4,52.
Οι λιγότερο θετικές επιδράσεις αφορούν την περιβαλλοντική ρύπανση, την ακρίβεια και τα ενοίκια, με μέσους όρους 3,07, 2,84 και 2,45 αντίστοιχα.
Η ασφάλεια των κατοίκων, με μέσο όρο 3,90, δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα, όπως επίσης και η φυσιογνωμία/ταυτότητα της χώρας η οποία αξιολογείται με μέσο όρο 3,86, καθώς και ο τρόπος ζωής με μέσο όρο 3,78.
Η έρευνα καταγράφει επίσης τις απόψεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις κατά του υπερτουρισμού που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.
Το 59,4% των συμμετεχόντων συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με αυτές τις κινητοποιήσεις, το 24,2% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί, ενώ το 13,6% δεν έχει σχηματίσει άποψη.
Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις που ζητούν λιγότερες ξαπλώστρες και περισσότερες ελεύθερες παραλίες, το 88,8% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, ενώ μόλις το 8,1% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.