Από την Enterprise Greece, που είναι φορέας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το επενδυτικό έργο «Diaporos Green Retreat: Ενεργειακά Αυτόνομη Τουριστική Ανάπτυξη 5*», της εταιρείας «ΣΤΑΝΤΑ Μ.Α.Ε. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», του Σταύρου Ανδρεάδη, επίτιμου προέδρου του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos.
Με την αριθ. πρωτ. 15300/05-11-2024 αίτησή της προς την «Enterprise Greece A.E.», η εταιρεία «ΣΤΑΝΤΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» ζητά την υπαγωγή του επενδυτικού της σχεδίου, με τίτλο «Diaporos Green Retreat: Ενεργειακά Αυτόνομη Τουριστική Ανάπτυξη 5*», στις διατάξεις του Νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων (ν. 4864/2021).
Η επένδυση αφορά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου αειφόρου 5άστερου resort, ενεργειακά αυτόνομου, στη Διάπορο, το πανέμορφο νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τη Βουρβουρού της χερσονήσου της Σιθωνίας (δεύτερο «πόδι») της Χαλκιδικής.
Το resort θα διαθέτει 13 ισόγειες βίλες και 13 διώροφα αυτόνομα bungalows (συνολικά 76 δωμάτια), τα οποία θα συνδυάζονται με ένα κεντρικό κτήριο, που θα περιλαμβάνει υπαίθριο χώρο με κοινόχρηστη πισίνα, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ειδικού/εναλλακτικού θεραπευτικού spa, γυμναστήριο, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική απασχόληση, εκκλησία κ.ά.
Η επένδυση θα υλοποιηθεί στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού Διάπορος, στη θέση «Κοράκια», σε παραθαλάσσια έκταση 97 περίπου στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του επενδυτή.
Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 41,7 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 78 νέες θέσεις εργασίας.
Να σημειωθεί ότι από αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν εγκριθεί και οι παρακάτω επενδύσεις στη Διάπορο:
1. 5άστερο ξενοδοχείο 36 δωματίων/100 κλινών από την «ΕΡΓΟΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», γνωστή ως ERGON Foods με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που διαχειρίζεται:
– Tα 4άστερα boutique ξενοδοχεία Ergon House και Ergon Bakehouse στην οδό Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας.
– Tο 5άστερο glamping Ergon Beach House με 36 σκηνές, καμπάνες και σουίτες, στη Νικήτη της Χαλκιδικής.
2. Δύο 5άστερα ξενοδοχεία με πισίνες από τη «ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.».


