Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025

5 χρόνια Greek Chefs Abroad: 5 χρόνια γαστρονομικών ταξιδιών με τη Mar-Bella Collection

Πέντε χρόνια Greek Chefs Abroad. 5 χρόνια δημιουργικής πορείας για το μοναδικό γαστρονομικό φεστιβάλ στην Ελλάδα, του Ομίλου Mar-Bella Collection που είναι αφιερωμένο στους Έλληνες σεφ που αναζήτησαν τη γαστρονομική τους έκφραση στο εξωτερικό και διαπρέπουν διεθνώς.

 

 

Ως κεντρικό στοιχείο του φετινού προγράμματος, οι σεφ δημιουργούν πρωτοποριακά μενού πέντε πιάτων, που περιλαμβάνουν ένα signature πιάτο, μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή με σύγχρονη προσέγγιση, ένα πιάτο που αξιοποιεί μοριακές ή fusion τεχνικές, ένα πιάτο εμπνευσμένο από το προσωπικό τους ταξίδι στο εξωτερικό και ένα που συμβολίζει το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας.

Η δημιουργικότητα και η καινοτομία των κορυφαίων σεφ αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Φυσικά, όλα τα μενού συνοδεύουν κρασιά του ελληνικού αμπελώνα.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μέσω της συνεργασίας μας με διακεκριμένους και ταλαντούχους Έλληνες Chef του εξωτερικού, τους προσκαλούμε πίσω στην Ελλάδα, προσφέροντας στο κοινό της Mar-Bella Collection την ευκαιρία να ανακαλύψει τη γαστρονομική τους κουλτούρα. Φέτος πέντε διακεκριμένοι Έλληνες σεφ παρουσιάζουν μενού εμπνευσμένα από το διεθνές τους ταξίδι, την ελληνική τους κληρονομιά και την αφοσίωσή τους στα πιο εκλεκτά τοπικά υλικά», σημειώνει ο Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing Περικλής Γομπάκης.

 

Γιώργος Καταράς | Σάββατο 28 Ιουνίου, 2025 – Pearl, Elix

Γεννημένος στην Αθήνα και αρχικά μουσικός, ο Γιώργος Καταράς στράφηκε μετά την αποφοίτηση του στη μαγειρική και εκπαιδεύτηκε σε Παρίσι και Λονδίνο. Έχει εργαστεί σε κορυφαία εστιατόρια όπως το Geranium στην Κοπεγχάγη, ενώ το δικό του Michelin-starred εστιατόριο στο Άμστερνταμ έκλεισε λόγω πανδημίας.

Σήμερα, διευθύνει το CUE Amsterdam, ένα πρωτοποριακό listening bar που συνδυάζει γαστρονομία και μουσική. Η κουζίνα του συνδυάζει βορειοευρωπαϊκή τεχνική με μεσογειακή φρεσκάδα, δίνοντας έμφαση στην έκφραση μέσω γεύσης.

 

Giorgio Pintzas Monzani | Σάββατο 12 Ιουλίου, 2025 – Apaggio, Nido

Ιταλοέλληνας σεφ και συγγραφέας με βάση την Ιταλία, συνδέει ελληνική και ιταλική κουζίνα με δημιουργικότητα και σεβασμό στην παράδοση. Διδάσκει στο Congusto Institute στο Μιλάνο και παντρεύει παραδοσιακά υλικά όπως ο ο ελληνικός τραχανάς ή το τυρί πεκορίνο από την Αμφιλοχία με μοντέρνες τεχνικές δημιουργώντας αριστουργήματα.

Είναι επίσης σημαντική η συμμέτοχή του σε γαστρονομικές εκδηλώσεις διεθνούς βεληνεκούς όπως το Pitti Taste 2025 στη Φλωρεντία.

 

Τάκης Παναγάκης | Πέμπτη 24 Ιουλίου, 2025 – Apaggio, Nido

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Τάκης, μαγειρεύει με τα πιο φρέσκα υλικά. Εργάστηκε στο Etrusco στην Κέρκυρα, πριν μετακομίσει στην Ολλανδία και να εμπλουτίσει την εμπειρία του σε Michelin εστιατόρια όπως τα Harderwijk, Brouwerskolkje, Overveen και Mazie.

Σήμερα, ηγείται του δικού του εστιατορίου Elea στη Χάγη και η κουζίνα του χαρακτηρίζεται από ελληνικές επιρροές, δημιουργικότητα και καθαρές γεύσεις που παντρεύουν τεχνική και παράδοση.

 

Αρσένιος Φουρκιώτης | Σάββατο 29 Αυγούστου, 2025 – Pearl, Elix

Εγκατεστημένος στη Φινλανδία, ο Αρσένιος προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα μέσω του δικού του bistrot, Le Greq στο Ελσίνκι και έχει αφιερώσει την τέχνη του στην ανάδειξη της κουζίνας της πατρίδας του με σύγχρονο τρόπο. Δίνει έμφαση σε εποχικά υλικά και πιάτα με καθαρές, αυθεντικές γεύσεις.

Το μενού ανανεώνεται πέντε φορές το χρόνο και όλα τα στοιχεία παρασκευάζονται εντός του εστιατορίου, συμπεριλαμβανομένης της πίτας, του γιαουρτιού και του παγωτού.

 

Νίκος Κουλούσιας | Σάββατο 30 Αυγούστου, 2025 – Apaggio, Nido

Διεθνής σεφ, γεννημένος στην Κοζάνη με εμπειρία σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Απόφοιτος των New England Culinary Art Institute και Claude Dornier – Schule Friedrichshafen, η διεθνής του παρουσία, από την Ευρώπη έως την Αφρική και τη Μέση Ανατολή – συνέβαλλε στην ίδρυση σχολής μαγειρικής τέχνης στο Λίβανο.

Έχει μαγειρέψει για βασιλικές οικογένειες, κυβερνήσεις και διασημότητές με highlight το γάμο του Χάρι και της Μέγκαν και τους εορτασμούς των 70 χρόνων βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ, με έμφαση σε τοπικά υλικά όπως ο κρόκος και η τρούφα Κοζάνης.

Το πάθος του για τα τοπικά υλικά είναι αξιοσημείωτο, ιδιαίτερα η χρήση τρούφας, κρόκου και μελιού από την Κοζάνη – στοιχεία που έχουν συμβάλει στην απόκτηση διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου του Καλύτερου Σεφ στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα μενού των event θα συνοδεύσουν εκλεκτές ετικέτες κρασιών με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα από το Κτήμα Γεροβασιλείου, το κτήμα Άλφα, τα Oenops wines, αλλά και τα απόλυτα pairing με ετικέτες από Aiolos wines.

 

Δείτε το επετειακό βίντεο του φεστιβάλ

Ο όμιλος Mar-Bella Collection διαθέτει τέσσερα 5άστερα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα και στη Θεσπρωτία (MarBella Corfu, Nido Corfu, Avali Corfu και Elix).

 

marbella.gr/greek-chefs-abroad

T: +30 26610 71183 | E: info@marbella.gr

 

Φωτογραφία: Εστιατόριο Apaggio / Nido Corfu